„Casa Soarelui” a apus

Ultima rază de soare a bolnavilor de cancer, în fază terminală, s-a stins! Centrul de Îngrijiri Papiative, singurul din Constanța, și-a închis porțile pentru totdeauna. De acum înainte, bolnavii pot primi asistență de specialitate doar la Secția de Oncologie a Spitaluilui Clinic Județean, acolo unde numărul locurilor este mai mult decât insuficient.

Birocrația din România face din nou victime, de data aceasta un număr de 4000 de pacienți bolnavi de cancer rămân pe drumuri.

Începând din anul 2007 și până în momentul în care și-a încheiat activitatea, sute de pacienți au fost tratați de personal calificat. Mai mult decât atât, întreaga echipă a centrului a devenit a doua familie a celor care luptă cu cancerul. Rudele pacienților care au călcat pragul acestui centru, și nu numai, sunt la fel de indignați.

Desființarea acestui centru a pus pe drumuri atât bolnavii cât și angajații. Potrivit reprezentanților „Casei Soarelui”, începând cu data de 1 septembrie, s-a aplicat concedierea colectivă.

Centrul „Casa Soarelui” era destinat controlului simptomelor şi al durerii. O unitate medicală cu 16 paturi, avizată de Ministerul Sănătăţii, care îndeplinea toate condiţiile de îngrijire şi tratament. Aici ajungeau să stea internaţi, timp de câte două săptămâni, pacienţi a căror boală nu mai răspundeau la tratamentul curativ. Iată cum, după atâția ani, acest loc care oferea îngrijire paliativă și suport emoțional, se stinge. Speranțe există, însă. Managerul Spitalului Clinic de Urgență Constanța, a afirmat că, pe viitor, se vor face eforturi în asigurarea unor astfel de servicii.

Potrivit Directorului, Cătălin Grasa,  spitalul nu va putea face față avalanșei de pacienți care vor aglomera secția, deoarece, în prezent, secția de Oncologie a unității pe care o conduce dispune de un număr de doar 25 de paturi pentru astfel de pacienți. Se pare că, autoritățile sunt încă odată depășite de situație, ținând cont de faptul că, în aprilie 2016 se punea lacăt Secției de Radioterapie a Spitalului Județean. De precizat este și faptul că, Direcția de Sănătate Publică din Constanța urmează să scoată la licitație sediul și terenul pe care a funcționat „Casa Soarelui”.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea