CAS redus, impozite crescute

Așa cum probabil s-au obișnuit în cursul anului 2014, românii vor da din nou bani în plus, de data aceasta pe taxe. Persoanele fizice care dețin o locuinţă nerezidenţială vor plăti un impozit ce reprezintă 2% din valoarea impozabilă. Nici șoferii nu sunt ocoliți de veștile rele. Impozitul pe mașini va fi majorat de două ori și jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 cm cubi.

Cu alte cuvinte, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care dețin clădiri nerezidențiale. Modificări sunt și în ceea ce privește impozitul pe teren intravilan. Aici creșterile încep de la 10lei/ha, ajungând până la 83lei/ha.

Proprietarii de maşini vor plăti cu 8, până la 20 de lei mai mult pentru fiecare 200 cm cubi. Majorări de impozit vor fi efectuate şi pentru maşini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

Scumpirile vizează acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS. În plus, noul cod fiscal permite primăriilor să crească anual impozitele şi taxele locale cu până la 50%. Documentul aflat pe site-ul ministerului de finanţe a fost însă retras. Premierul Victor Ponta a cerut ca acesta să fie analizat de Guvern înainte să intre în dezbatere publică.

Reporter: Sorin Hulubei ; Imagine: Andrei Seleverdeanu