Caror masuri se datoreaza creșterea in domeniul farmaceutic

În această perioadă piaţa a fost influenţată de anunţul Ministerului Sănătăţii de a actualiza listele de medicamente compensate, astfel că a existat o anumită reticenţă în aşteptarea acestor liste.

Piaţa farma a fost una dintre cele mai dinamice industrii în ultimii ani, reuşind să-şi păstreze creşterea în pofida dificultăţilor economice. Cu toate acestea, mai multe voci din industrie au spus că de fapt creşterea vine din exportul paralel, respectiv din vânzarea de produse cumpă­rate din România şi revândute în alte state unde preţurile sunt mai mari.

Managerii din industria farma spun că în semestrul al doilea al anului piaţa se va contracta astfel că la nivelul întregului an creşterea va fi de maximum 4,5%.

Ioan Nani, directorul unei companii de profil din Romania spune ca „În următorii doi-trei ani, piaţa nu va creşte cu mai mult de 5%. Pe farmacii tendinţa va fi de uşoară creştere, ritmul putând să ajungă la 6%, iar pe spitale tendinţa va fi de scădere“.

In vederea unei previziuni a pietei farmaceutice, trebuie luata in calcul si taxa clawback. Aceasta taxa se aplică la preţul de raft al medicamentelor care include şi adaosul distribuitorilor şi farmaciştilor. Scopul creării taxei clawback în urmă cu patru ani a fost echilibrarea bugetului Sănătăţii cu banii producătorilor de medicamente. În România, taxa clawback a generat anul trecut 1,5 miliarde de lei, suficient cât să acopere deficitul din Sănătate fără să se mai acumuleze arierate.

În prezent, chiar şi după ce a fost revizuită în jos, taxa clawback se aplică nediferenţiat producătorilor de medicamente generice (ieftine) şi producătorilor de medicamente inovative (scumpe). Aceasta este una dintre marile probleme ale mecanismului de calcul a taxei iar Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a promis că o va rezolva până la toamnă.