Cariera militară, la feminin

În ultimii ani femeile și-au făcut încet, dar sigur, loc în sistemul militar. În prezent lumea armelor nu mai este doar a bărbaților, iar doamnele și domnișoarele participă cu succes în misiuni . Este și cazul unor femei din cadrul Regimentului 53 Rachete Antiaeriene Medgidia. Ele fac față cu brio programului strict, antrenamentelor riguroase, învață să devină responsabile, și dovedesc onoare și respect față de valori.

O carieră militară este o provocare pentru oricine. Până nu demult, era acceptată de majoritatea bărbaților. În ultimul timp, tot mai multe fete aleg școlile militare, în detrimentul celor civile. La Regimentul 53 Rachete Antiaeriene din Medgidia sunt angajate mai multe femei. Locotenent colonelul Romică Burcuș spune că, de-a lungul timpului, a constatat că acestea s-au adaptat condițiilor impuse de sistem la fel de bine ca bărbații.

Roxana Constantin este îndrăgostită de meseria pe care o are. Este sergent, iar disciplina și ordinea, alături modelul promovat în familie, i-au ghidat pașii spre o carieră de succes. Dornică să învețe mai mult, tânăra ne-a dezvăluit secretul reușitei în armată.

Locotenentul Alexandra Mihaela Butaru-Leța își dedică fiecare zi armatei. Adrenalina oferită de locul de muncă, susținerea soțului și a colegilor îi dau energie și putere să răzbată într-o lume considerată „a bărbaților”.

Tinerele iubesc meseria pe care au ales-o și spun că pentru o astfel de carieră este nevoie de multă muncă, disciplină dar și de dragoste pentru ceea ce faci.

Prima femeie care a făcut parte din Armata Română a fost Ecaterina Teodoroiu. Pe 4 august 1917 acesta a plecat pe front, îmbrăcată în uniforma de sublocotenent și echipată cu armă, raniță, cartușieră, grenade și sacul de pesmeți. Astfel că istoria femeilor în sistemul militar este una cu o vechime însemnată.

Redactor: Anamaria Stoica