Care va fi strategia energetica a Romania in urmatorii ani

Departamentul pentru Energie a concluzionat, în urma consultării publice pe tema viitoarei strategii energetice, că electricitatea produsă de reactoare nuclearelectrice este „esenţială“ pentru România, iar cărbunele ar putea rămâne o sursă importantă pentru asigurarea securităţii energetice. Strategia se va aplica în perioada 2014-2035, iar finalizarea documentului este preconizată pentru începutul lunii octombrie. După încheierea primei faze de consultare publică pe această temă, începută în martie, Departamentul pentru Energie a elaborat un set de principii care vor sta la baza noii strategii.
Concluzi a consultării publice este că România ar trebui să încurajeze în perioada 2014-2024 “dezvoltarea prudentă” a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasă, ţinând cont că investiţiile în eolian şi fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid şi într-o manieră nesustenabilă în ultimii ani.
România nu are în prezent o strategie pentru dezvoltarea şi administrarea sectorului energetic. Guvernul încearcă de mai mulţi ani să elaboreze un astfel de document. Constantin Niţă, fostul ministru al Energiei, actual ministru al Economiei, dorea anul trecut ca realizarea strategiei energetice a României să fie scoasă la licitaţie, urmând a fi realizată de o firmă de consultanţă internaţională insa licitaţia nu a mai avut loc.