Care va fi evolutia industriei vinului in acest an

În cramele româneşti se va produce în acest an cu aproximativ 50% mai mult vin comparativ cu 2012, adică 5.5 mil. hectolitri, pe fondul unor condiţii meteorologice favorabile, arată o estimare a specialistilor de la ZF pe baza datelor jucătorilor din această industrie. La o medie de un euro/litru la preţ de producător, producţia valorează circa jumătate de miliard de euro. Ovidiu Gheor­ghe, directorul general al Pa­tro­natului Naţional al Viei şi Vinului spune ca „Anul acesta vom avea o producţie bună. Avem cantitate pentru că a plouat, dar avem şi o acumulare bună de zaharuri în struguri“.

Cu acest nivel, Ro­mânia îşi va păstra poziţia a 11 în topul celor mai mari producători mon­diali de vin ocupată anul trecut, însă este departe de recordul de 6,7mil. hectolitri înregistrat în 2009. Şi în alte state din Europa, producţia va fi în creştere anul acesta. Franţa, spre exemplu, cel mai mare producător de vin din lume, ar putea avea o producţie de 45,8 mil. hectolitri, în creştere cu 11% comparativ cu 2012, însă sub aşteptările iniţiale.

Producţia din anul precedent a fost slabă, fiind afectată de secetă, de îngheţul târziu şi de grindina care a lovit majoritatea podgoriilor.

Dintre producători, Mur­fat­l­ar aşteaptă o producţie cu 30% mai mare, Cotnari estimează un record, Carl Reh Wi­ne­ry aşteaptă un plus între 40 şi 120%, iar Agricola Ştirbey de 10-20%.

Investitorii privati din industria vinului au reusit in ultimii ani sa indrepte o parte din greselile facute de regimul comunist in acest sector si sa readuca Romania in plutonul fruntas al producatorilor mondiali de licori bahice. Chiar daca domeniul continua sa fie destul de fragmentat, sunt multe firme care au dezvoltat podgorii cu intindere mare, concentrandu-si business-ul atat pe cultivarea vitei-de-vie, cat si pe producerea si comercializarea vinurilor. Performanta din aceasta industrie se datoreaza in mare parte fondurilor europene atrase, fiind singurul sector economic din Romania care se poate lauda cu o absorbtie de 100% a banilor comunitari. Suprafata totala cultivata cu vita-de-vie insumeaza 181.000 hectare. Multe dintre aceste terenuri sunt detinute de fermieri independenti, care folosesc strugurii doar pentru a produce vinul destinat consumului intern. Sunt insa si in jur de 100 de firme private care au facut o afacere profitabila din aceasta industrie a vinului.