Care sunt țările care mențin restricții pe piața muncii pentru români

Cine îşi doreşte să muncească în afara ţării poate avea de anul viitor mai multe oportunităţi de angajare. Asta după ce românii vor munci cu aceleaşi drepturi ca oricare cetăţean european şi în statele care acum impun restricţii. Este vorba de Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania. Cine vrea joburi bine plătite se poate duce în Anglia, de unde vin cele mai multe cereri de angajare şi care oferă salarii mari.

Totuşi, rata mică a şomajului, preţurile mici la alimente şi pentru întreţinere aduc “puncte” şi Maltei, unde îţi poţi găsi uşor job ca programator, asistent medical şi joburi legate de turism. Malta se numără printre ţările cu cel mai mic şomaj din UE, de 6%. În plus, în trimestrul al doilea, Malta avea, alături de Norvegia, cea mai mare rată a joburilor vacante din UE. În micuţul stat de la Mediterană, Un îngrijitor de clădiri şi camere, căruia i se cere cunoaşterea limbii engleze la nivel minim, are un salariu de 162 euro pe săptămână. Nu e mult, dar TVA la mâncare e zero la sută, iar traiul e ieftin.

În Luxemburg, Belgia şi Olanda se plătesc cele mai mari salarii minime pe economie din UE, raportat la puterea de cumpărare.

În cazul Austriei, ofertele de muncă nu sunt atât de numeroase, ceea ce nu e de mirare, dat fiind că ţara are cel mai mic şomaj din UE, de 4,8% (în luna iulie). Posturile pentru care se recrutează, cel mai intens, sunt dedicate îngrijitorilor de persoane vârstnice şi personalului pentru HORECA.

Belgia este una dintre ţările unde românii au preferat să emigreze, aflându-se pe locul opt în topul destinaţiilor, arată datele ultimului recensământ. Rata şomajului era de 8,9%, în iulie. Un asistent medical vorbitor de franceză poate câştiga şi 2.000 euro lunar net. Însă, pentru a putea practica meserii precum cea de medic sau infirmieră, diplomele obţinute în România trebuie echivalate, procedură ce poate dura între 6 luni şi un an. Deficit de personal ar fi în domenii ca secretariat sau IT. Intenţii de angajare, deşi modeste, mai sunt în construcţii, transport, depozitare şi comunicaţii. Atenţie: taxele pe salarii sunt foarte mari!