Care sunt indicatorii productiei la hectar

Agricultorii români vor strânge în toamnă o recoltă de porumb de 11,3 milioane de tone, de două ori mai mare decât cea din 2012, după ce productivitatea a crescut cu 92,5%, la 4,14 tone/ha, şi a ajuns la vârful ultimilor şapte ani.

Recolta de porumb va fi astfel o „gură de oxigen“ de 1,5 mld. euro pentru economie care va aduce rulaje în ferme şi va relaxa în acelaşi timp costurile jucătorilor din zootehnie şi ale procesatorilor de carne. De retinut este ca o cantitatea mare de porumb va pleca pleaca la export sub formă de materie primă.

România va reuşi astfel să ocupe al doilea loc în topul producătorilor de porumb din UE depăşind Ungaria (8,6 milioane de tone) şi Italia (8 milioane de tone). Fotoliul de lider va fi adjudecat în continuare de Franţa, cu o recoltă cu numai 25% mai mare decât cea locală.

Specialistii spun ca in România cu irigaţiile puse la punct se poate face fără probleme o producţie medie de 6-8 tone/hectar“.

Agricultorii se pot bucura de recolta bogata dar nu si de pret. Primele contracte cu livrare la momentul recoltării indică o cotaţie de 130 euro/tonă la poarta fermei, cu 48% sub cea din perioada similară a sezonului precedent.

Rezultatele pozitive aşteptate pentru porumb în această toamnă nu vin însă pe fondul unor schimbări radicale de strategie agricolă sau ca urmare a unor investiţii mai mari făcute de agricultori. Plusul aşteptat este generat în cea mai mare parte de condiţiile meteo favorabile – temperaturile mai scăzute faţă de vara trecută şi un nivel al precipitaţiilor mai ridicat. Raportul Comisiei Europene notează că nivelul umidităţii din sol este „favorabil şi va furniza o ofertă bună de apă“.