Care este tara cu cea mai mare libertate economica

Hong Kong ofera cea mai mare libertate economica din lume, cu un scor de 8,97 din 10 puncte, iar Romania se claseaza pe locul 45 cu un scor de 7,32 puncte, in crestere fata de locul 51, cu un scor de 7,28 puncte, anul trecut, potrivit unui clasament realizat de UN institutul canadian de cercetare.

Potrivit raportului anual “Economic Freedom of the World  2013”, cele mai libere economii din lume sunt Hong Kong, Singapore, Noua Zeelanda, Elvetia, Emiratele Arabe Unite,. La polul opus se situeaza Venezuela, Zimbabwe si Ciad.

La nivel global, scorul libertatii economice a crescut pana la 6,87 puncte din 10, comparativ cu 6,74 puncte anul trecut.Legatura dintre libertatea economica si prosperitate este evidenta: tarile cu cea mai mare libertate economica ofera oamenilor cea mai buna calitate a vietii. Comparativ, tarile de la coada clasamentului, sunt tari unde regimuri opresive refuza cetatenilor lor oportunitatile pentru crestere economica si libertate personala.

Raportul realizat de institutul canadian, analizeaza gradul in care politicile si institutiile unei tari sustin libertatea economica prin intermediul a 42 de indicatori care se grupeaza dupa cinci domenii majore: marimea interventiei Guvernului in economie, structura sistemului juridic si protejarea drepturilor de proprietate, stabilitatea monetara, libertatea comertului international, reglementari in domeniul creditarii bancare, al muncii si mediului de afaceri. Un punctaj mai apropiat de 10 indica un nivel mai ridicat de libertate economica.