Care este cel mai mare paradis fiscal din spaţiul comunitar

Cel mai mare paradis fiscal din spaţiul comunitar este Marele Ducat de Luxemburg – stat fondator al Uniunii, deși ministrul finanţelor din aceasta tara repetă la nesfârşit ca sunt un centru financiar european şi nu încurajăm evaziunea.

În micuţul stat, cu o populație de 500 de mii de locuitori,  funcţionează reprezentanţele a 141 de bănci din 26 de ţări. Luxemburgul şi-a câştigat reputaţia de paradis fiscal sigur. Volumul fondurilor de investiţii se ridică la aproximativ 2.100 de miliarde de euro. Aceste fonduri sunt scutite de taxe. Pentru a-şi proteja profiturile de mâna lungă a fiscului, multe concerne internaţionale şi-au deschis filiale în Marele Ducat. Conform legislaţiei europene în vigoare, procedura este permisă. Banii proveniţi din străinătate au săltat Luxemburgul în fruntea clasamentului european al veniturilor pe cap de locuitor. Luxemburg este cel mai bogat stat european din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, iar la nivel global este depăşit doar de Qatar, unde PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 80.000 euro. În aceste condiţii, nu-i de mirare că luxemburghezii îşi apără politica fiscală.

Marele Ducat al Luxemburgului este un mare ducat ereditar, cu un sistem parlamentar unicameral. Limba naţională, luxemburgheza, este înrudită cu germana. De altfel, germana este prima limbă străină învăţată de luxemburghezi, fiind folosită şi în mass-media. Limba administrativă este franceza.

În acest stat îşi au sediul mai multe instituţii europene precum: Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Curtea Europeană de Conturi, Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții.

Relațiile economice ale României cu Luxemburg se derulează, în conformitate cu principiilor instituite de regulile pieţei interne comunitare şi cele ale politicii comerciale comune a Uniunii Europene.

În anul 2011, volumul schimburilor comerciale româno-luxemburgheze a fost de 61,8 milioane euro, în creștere cu 7,3% față de anul 2010.

La 31 decembrie 2011, valoarea investițiilor directe provenind din Marele Ducat s-a ridicat la 1,2 miliarde euro, Luxemburgul clasându-se pe   locul 10 în rândul pricipalilor investitori străini în România.