Care este cea mai asteptata oferta din istoria bursei

Azi a început cea mai mare ofertă din istoria bursei: statul vinde 15% din acţiunile producătorului de gaze Romgaz la un preţ cuprins între 24 lei şi 32 lei/unitate până pe 31 octombrie. Oferta Romgaz se va derula atât la Bucureşti, cât şi la Londra, o premieră în istoria privatizărilor. Valoarea totală a ofertei este cuprinsă între un minim de 1,38 mld. lei şi 1,85 mld. lei bani care vor intra la bugetul de stat. Investitorii mici, care au alocată o tranşă de 5% din totalul acţiunilor scoase la vânzare, nu pot subscrie decât la preţul maxim de 32 lei, însă investitorii instituţionali, aşa cum sunt fondurile de investiţii, fondurile mutuale şi companiile de asigurări, pot subscrie la orice preţ din intervalul dat şi, în funcţie de ce preţ strânge cele mai mari subscrieri, va fi stabilit preţul final de ofertă.

Acţiunile Romgaz se vând şi pe bursa de la Londra prin intermediul unor instrumente financiare numite GDR-uri (certificat global de depozit), care sunt echivalentul acţiunilor, la preţuri cuprinse între 7,38 dolari americani şi 9,84 dolari pe GDR/acţiune. Investitorii instituţionali locali spun că sunt pregătiţi să participe la ofertă. Fondurile de pensii private au cele mai mari resurse pentru a participa la ofertă, în timp ce fondurile mutuale, afectate de ultimii ani de criză, au la dispoziţie resurse destul de limitate.

Pentru investitorii mici, guvernul a alocat în cadrul ofertei Romgaz o tranşă de 15% din acţiuni, cu posibilitatea de a mai primi încă 5% din acţiuni din tranşa alocată investitorilor instituţionali dacă nivelul subscrierilor este ridicat. Investitorii care doresc să participe la ofertă se pot adresa firmelor de brokeraj unde au cont, cu condiţia ca acestea să semneze în prealabil un contract de angajament. Aceştia din urmă pot să introducă ordine în sistem doar pentru clienţii de retail. Cei care nu dispun de un cont de tranzacţionare pe bursă pot să cumpere acţiuni la Romgaz prin intermediul unităţilor bancare ale BCR şi Raiffeisen de la divizia de  investiţii Raiffeisen Capital & Investment.