Cardurile de sănătate sunt din nou blocate

Cardurile de sănătate nu  au putut  fi folosite nici  marţi dimineaţă. Este a doua zi consecutivă când sistemul informatic al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate  le joacă feste medicilor de familie, care sunt nevoiți să elibereze rețete offline.

Medicii de familie reclamă că sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări este blocat. Marți, deja, este a doua zi, în care sunt disfuncționalități şi nu pot fi folosite cardurile de sănătate.

Potrivit preşedintelui Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Rodica Tănăsescu, acestea nu au putut fi folosite nici luni dimineață,  defecțiunea remediindu-se după ora 12:00.

„Sistemul informatic este o problemă pentru toți furnizorii din sistem, adică și pentru spitale, și pentru laboratoare, și pentru farmacii, și pentru ambulatorul de specialitate. Absolut tot sistemul medical este afectat, când platforma informatică a Casei Naționale nu funcționează “.

Ea a spus că de fiecare dată când apar astfel de probleme, răspunsul CNAS este acelaşi, respectiv că problema este în curs de remediere. Astfel, medicii sunt nevoiți să elibereze rețete offline, pe răspunderea lor.

De remarcat că această platformă informatică online a CNAS funcționează defectuos  încă de la implementarea lui, în ciuda milioanelor de euro cheltuite. Primul ”rateu” a fost înregistrat la nici o lună de la punerea în funcțiune, în urmă cu 7 ani.

Reamintim că Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Asigurărilor de Sănătate a fost inaugurat în decembrie 2010 în prezenţa preşedintelui României din acea vreme, Traian Băsescu.  Pentru întreg sistemul, Statul Român s-a angajat, în acea perioadă, să achite 184 de milioane de euro. Numai pentru îmbunătăţirea sistemului au fost  prevăzute 44 de milioane de euro, din care 15 milioane au fost prevăzuți pentru mentenanță.

Redactor: Lavinia Barbu