Cardul de sănătate nefuncțional

Banii pentru mentenanța sistemului de funcționare a Cardului de Sănătate au fost aruncați pe geam. Aceasta este concluzia la care se ajunge după ce Platforma informatică a blocat din nou activitatea medicilor din clinici și spitale. Până la remedierea problemelor tehnice, serviciile medicale vor fi acordate în regim offline.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat, în cursul dimineții de marți, că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost blocată. Asta după ce în urmă cu ceva timp a fost semnat un cotract în valoare de 3,9 milioane de euro pentru asigurarea bunei funcționării a sistemului pe bază de card de sănătate. Activitatea medicilor este cu mult îngreunată din cauza defecțiunii, fapt pentru care aceștia sunt nevoiți să lucreze în modul offline al sistemului.

“Pentru transmiterea şi validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispoziţiile art. 199-202 din Hotărârea de Guvern 161/2016, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 361-364 din HG 206/2015, cu modificările şi completările ulterioare”

Se arată în anunțul făcut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Adevărata problemă este că sistemul are des astfel de probleme, iar cel mai mult au de suferit pacienții. Din cauza nefuncționării sistemului, mulți medici nu au putut verifica dacă pacienții sunt asigurați sau nu, iar oamenii au stat ore în șir la rând pentru a putea primi o simplă rețetă.

Redactor: Cerasela Videanu