Dezbatere publică pe regionalizare și descentralizare la Constanța

Motivul principal care stă la baza reformei de regionalizare-descentralizare este asigurarea unei dezvoltări socio-economice echilibrate, care să reducă decalajele dintre zonele sărace și cele prospere și să asigure o repartiție echitabilă a resurselor de dezvoltare pe tot teritoriul României. Eliminarea birocrației din aparatul administrativ este un alt scop principal al descentralizării, iar aceasta ar trebui să vină tot în sprijinul cetățeanului.

Dobrogenii ar agrea varianta unei regiuni care să cuprindă doar județele Tulcea și Constanța, și nu șase județe, alături de Brăila, galați, Vrancea și Buzău.

Miza reală a regionalizării nu o reprezintă sediul regiunii, ci atribuţiile care vor fi transferate de la Guvern către judeţe, către localităţi şi către regiuni şi modul în care vor fi finanţate programele de dezvoltare regională, în aşa fel încât să nu mai apară situaţii în care autorităţile locale constată că investiţiile pe care le propun nu primesc alocări de fonduri.

Dezbaterile de la Contanţa fac parte din seria de consultări organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale în fiecare regiune de dezvoltare. Primele au avut loc la Iaşi, Craiova, Timişoara şi Cluj. Dezbaterile în plan local reprezintă una dintre etapele procesului de pregătire a proiectului de regionalizare-descentralizare.

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Victor Nita