Carantină totală în Israel, în perioada Paştelui evreiesc

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a anunţat luni seară carantină totală pentru primele zile ale vacanţei de o săptămână a sărbătorii Paştelui evreiesc, care începe miercuri la apusul soarelui.

Pentru a preveni repetarea creării unui focar masiv de coronavirus, aşa cum s-a întâmplat după sărbătoarea de Purim, la începutul lunii martie, israelienii nu vor avea voie să îşi părăsească cartierele începând de marţi, ora locală 04 p.m.

Toate călătoriile dintre oraşe vor fi interzise.

Netanyahu a mai indicat că unele restricţii vor rămâne în vigoare pentru întreaga săptămână de sărbători, iar alte interdicţii vor fi probabil ridicate treptat după vacanţa de Paşte.

Nepopulara măsură este menită să împiedice călătoriile şi reuniunile familiale de Paşte. Paştele include, de obicei, întruniri mari ale familiilor şi călătorii prin statul evreiesc, iar premierul a impus blocajul drastic la nivel naţional, astfel încât să fie prevenită transmiterea pe scară largă a virusului Wuhan în timpul sărbătorilor.

Israelul are peste 8.400 de cazuri confirmate şi 53 de decese.

În afirmaţiile sale, Netanyahu a susţinut că Israelul a iniţiat cu succes testarea la un nivel mult mai mare decât oricare altă ţară afectată în prezent de pandemie şi a subliniat că oficialii din domeniul sănătăţii sunt hotărâţi să ajungă la 10.000 de testări pe zi.

Noul blocaj naţional şi starea de urgenţă strictă pentru Paşte trebuie să fie încă aprobate de către cabinet, unde a existat o dezbatere internă aprigă cu privire la faptul că blocarea ar trebui să fie aplicată doar comunităţilor ultra-ortodoxe, având în vedere răspândirea rapidă a virusului acolo şi refuzul de a respecta restricţiile de sănătate şi distanţarea socială.

Redactor: Mihaela Țânțaru