Capidava, restaurare sau distrugere?

Personajul… Dorel loveste din nou, de data asta intr-un sit arheologic antic, de valoare unica in Romania. La Capidava, o firma de constructii a restaurat cu 16 milioane de euro o cetate antica, pana ce… aproape a scos-o de pe lista UNESCO!  Cetatea Capidava din judetul Constanta, fost centru fortificat geto-dac si apoi castru roman, a fost gresit restaurata, astfel incat, la ora actuala, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate si integritate definite de UNESCO. Dezvaluirea a fost facuta pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

Sustinut cu fonduri europene, proiectul de restaurare a cetatii antice de la Capidava, pe malul Dunarii, a fost desfasurat de Consiliul Judetean Constanta. Lucrarile de santier au inghitit 16 milioane de euro. Da, nu este nicio greșeală: 16-milioane de euro. Lucrarile trebuiau sa se incheie la data de 31 decembrie 2015. Cand specialistii din ministerul culturii s-au dus sa vada in ce stadiu sunt lucrarile, s-au crucit.

Consecinta directa a modului in care s-a proiectat, avizat si executat interventia asupra zidurilor, turnurilor si a celor doua porti, cetatea, in forma sa actuala, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate si integritate definite de UNESCO pentru inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial. Specialistii au constatat ca fazele istorice nu mai sunt lizibile, iar calitatea lucrarilor este “cel putin discutabila”, mai ales in cazul turnurilor cetatii, unde a fost folosita o tehnica diferita de cea originala, “fiind inca vizibila umplutura dintre paramente, din piatra de cariera si ciment”.

Pe cale de consecinta, o mare parte a informatiei istorice a fost astfel pierduta definitiv, in ciuda faptului ca un proiect de restaurare de o asemenea amploare ar fi trebuit sa tina cont de acest aspect esential”, spun specialistii. Obiectivul se indeparteaza cel mai mult de limitele acceptabile ale restaurarii.

Prin amploarea si complexitatea interventiei, cat si prin cuantumul financiar, proiectul de restaurare a cetatii antice Capidava este cel mai mare proiect public desfasurat in ultimele decenii asupra unui monument antic din Romania.

Firma care a lucrat la restaurarea cetatii a fost luata in vizor de procurorii Anti-Coruptie. Lucrarile au fost sistate iar buruienile au cuprins site-ul arheologic.

Concluzia este ca, in loc sa devina “un model pentru alte demersuri similare”, cetatea Capidava a ajuns un exemplu negativ. O comisie de istorici de la Ministerul Culturii cere acum autoritatilor competente sa faca ceva pentru reabilitarea cetatii Capidava.

Redactor: Paul Alexe