Capidava, o mare problemă a Consiliului Județean Constanța

Consiliul Județean Constanța va avea în 2016 un buget total ce se apropie de 200 de milioane de lei. O sumă de aproximativ 31 de milioane de lei va fi alocată și pentru continuarea proiectului cetății Capidava, ce riscă să fie plătit integral din banii județului, după stoparea lucrărilor în urma anchetei DNA.

Pe modelul propus de autoritățile municipale, vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Dragomir a organizat o dezbatere publică înainte de votarea bugetului. Suma totală de care va beneficia județul Constanța se apropie de 200 de milioane de lei. Banii vor merge către instituțiile din subordine, către programele guvernamentale și pentru terminarea proiectelor începute. O mare problemă o reprezintă terminarea proiectului început la Capidava și care a fost stopat în urma anchetei DNA, soldată cu rezilierea contractului între Consiliul Județean și firma contractoare a cărei administrator a fost arestat.

Pentru terminarea proiectului a fost alocată o suma de 31 de milioane de lei, însă este greu de crezut că va putea fi terminat până pe 1 iulie. În acest caz Consiliul Județean riscă să înapoieze Uniunii Europene și banii folosiți anul trecut, de aproximativ 39 de milioane de lei.

Conform procurorilor DNA, licitația privind amenajarea sitului arheologic de la Capidava ar fi fost câștigată pe nedrept de firma restauratoare, în urma îndeplinirii în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu de către trei membri ai Comisiei de Evaluare care au respins oferta cu un preț mai mic al altei societăți. Totodată, administratorul firmei câștigătoare ar fi falsificat mai multe documente.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea