Canonizarea Părintelui Arsenie Boca

Sinodul Mitropoliei Ardealului a aprobat canonizarea Părintelui Arsenie Boca! Decizia finală aparține Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

”Joi, 5 septembrie 2019, la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, s-au desfăşurat lucrările şedinţei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. În cadrul şedinţei Sinodului mitropolitan, ierarhii prezenţi au luat act cu aprobare de dosarul de canonizare întocmit de Comisia specială teologică mitropolitană pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca.”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Ardealului.

Dosarul complet şi studiul document asupra sfinţeniei vieţii Părintelui Arsenie Boca vor fi înaintate spre examinare şi decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

”Acum va urma o şedinţă a Sfântului Sinod, care nu ştim când va fi, în care se va analiza acest dosar şi studiul document, pe care l-a întocmit Comisia Specială Teologică Mitropolitană de canonizare a Părintelui Arsenie şi se va hotărî de către Sfântul Sinod.”, a afirmat Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Demersurile pentru recunoașterea ca sfânt a Părintelui Arsenie Boca au fost inițiate în anul 2015. Canonizarea sa ar însemna încununarea dorințelor unui număr mare de credincioși care au văzut în ”Sfântul Ardealului” un Pisc al Smereniei, Iubirii și Credinței conturat deasupra Munților Făgăraș, peste vârfurile Moldoveanu și Negoiu.

„Canonizarea Părintelui Arsenie Boca ar însemna o rânduiala a Bisericii, care ajunge la bun sfârşit, pentru că aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, canonizarea unui sfânt nu este o chestiune care se întâmplă dintr-o dată. Este vorba despre o realitate îndelungată, despre un demers îndelungat şi cred eu că se împlinesc năzuinţele şi dorinţele credincioşilor, mulţimii mari de credincioşi care în decursul celor 30 de ani, aproape, de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie, au bătut drumul Prislopului.”, a mai adăugat Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie s-a născut în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad, la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu și la Academia de „Belle Arte” din București. Părintele Arsenie Boca a urmat un stagiu de documentare la Muntele Athos. A fost hirotonit diacon celib în anul 1936 și preot, șase ani mai târziu. În data de 3 mai 1940, a fost tuns în monahism la Mănăstirea ”Sâmbăta de Sus”, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.

În noaptea de 15/16 ianuarie 1951 a fost arestat de autoritățile comuniste și eliberat la 17 martie 1952 când s-a întors la Mănăstirea Prislop. În anul 1955, a fost anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție.

În anul 1969, Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961, a fost angajat la Atelierele Patriarhiei, în 1968 a fost pensionat, iar mai apoi s-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, unde a început pictarea lăcaşului de cult. Spre sfârșitul vieții, i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.

Părintele Arsenie a trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.

Redactor: Mihaela Țânțaru