Canicula din această vară a dus la creşterea explozivă a preţurilor la legume şi fruncte

Plătim mai mult cu până la 40 la sută, în principal din cauza secetei, care, spun producătorii, a crescut automat şi costurile de producţie.

Legumele şi fructele sunt mai scumpe în pieţele din toată ţara. De exemplu, în judeţul Bacău, preţurile s-au umflat cu minimum 20 de procente. Astfel, dacă un kilogram de ceapă costa, luna trecută, 1,5 lei, acum plătim 2,5 lei. Preţul castraveţilor s-a dublat, iar cartofii costă 1.5 lei, cu 50 de bani mai mult decât în luna iunie. Şi fructele sunt mai scumpe.

Nici Ardealul nu a scăpat de secetă şi nici de majorări ale preţurilor la aceste produse. În Cluj-Napoca roşiile, ardeii, vinetele şi castraveţii s-au scumpit luna aceasta chiar şi cu 40 de procente. Adică dublu faţă de luna trecută, când se vindeau cu 1,5 – 2 lei kilogramul. Nu doar roşiile au preţuri foarte mari pentru perioada în care ne aflăm. Ardeii costă în Bucureşti 3 lei, vinetele sunt cu 50 de bani mai ieftine decât la Cluj- Napoca, caisele costă între 8 şi 10 lei, iar piersicile şi prunele 5 lei.

Seceta a afectat și ogoarele de grâu și porumb, atât de la noi cât și din alte state.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu