Canabisul, drog legal pentru uz … recreațional

Vânzarea de canabis în scop recreațional a devenit legală și în California.  Decizia luată de statul american a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Legalizarea vânzării de canabis pentru uz recreațional de la 1 ianuarie 2018, încadrează California ca fiind cel de-al șaselea stat american care a luat această hotărâre. În cursul anului curent, se așteaptă ca atât Massachusetts, cât și Maine să urmeze exemplul statelor California, Colorado, Washington, Oregon, Alaska și Nevada.

Decizia luată în California a determinat deschiderea a zeci de magazine la începutul anului 2018, ele oferind canabis persoanelor cu vârsta de cel puțin 21 de ani. Din acest drog, cetățenii pot achiziționa maximum 28 de grame brut o dată, în timp ce pentru locuitorii cu afecțiuni specifice nu există restricții cantitative, aceștia având nevoie doar de rețetă și de cardul de sănătate.

Cei mai mulți experți evaluează piața din California la câteva miliarde de dolari pe an iar veniturile fiscale preconizate a se obține sunt de cel puțin un milliard de dolari anual.

Legislația americană clasifică canabisul, în continuare, un drog ilegal. Dar prin hotărârea ce se aplică începând cu 1 ianuarie 2018, peste 20% din cei  aproximativ 40 de milioane de locuitori ai Californiei locuiesc, în prezent, în zone în care acest drog poate fi procurat legal pentru uz recreațional.

Singura țară care a legalizat la nivel național cumpărarea în acest scop a canabisului este Uruguay.

Redactor: Mihaela Țânțaru