Campanie de solidaritate a navigatorilor

Ziua navigatorului este o zi oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi este marcată, anual, la 25 iunie.

Scopul acesteia este să conştientizeze publicul cu privire la cei 1,5 milioane de navigatori şi la contribuţia lor unică la bunăstarea tuturor. În acest sens, joi, de ziua lor, Sindicatul Liber al Navigatorilor din România a organizat, în Portul Constanța, o campanie de solidaritate față de marinarii care încă nu pot face schimburi, deoarece sunt blocați  pe nave sau asteaptă să se îmbarce, totul din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, care a afectat foarte mult viața și economia mondială.

Din fericire, la nivelul țării noastre, nu mai există probleme, dificultățile înregistrându-se la alte state care încă au zborurile blocate.

Ziua navigatorului a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2010. În acest sens Conferinţa Diplomatică de la Manila a adoptat Rezoluţia 19, care recunoaşte contribuţia unică a navigatorilor de pretutindeni la comerţul maritim, economia mondială şi la societatea civilă ca întreg. În rezoluţie se prevede ca ziua de 25 iunie să fie celebrată ca Ziua navigatorului, iar guvernele, organizaţiile de transport maritim, armatorii şi alte părţi interesate sunt încurajate să promoveze prin acţiuni proprii acest eveniment.

Redactor: Oana Jărloianu