Campania de vaccinare începe în septembrie

Ministerul Sănătății a finalizat achiziția vaccinului care previne pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele. Imunizarea va începe în septembrie și este gratuită.

Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene. În rândul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Pneumonia este o boală prevenibilă prin vaccinare și constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Potrivit Ministerului Sănătății, campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, cand este prevazută livrarea unei cantitati de peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic conjugat cu 13 valențe . Dozele de vaccin achiziționate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018. Ca și în cazul altor vaccinuri din Programul Național de Vaccinare, Ministerul Sănătății a semnat un Acord Cadru de achiziție cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăți legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor, ținând cond, că până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România. Ministerul Sănătății va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură compania producătoare. Campania se va derula pe parcursul unui an și are drept obiectiv informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.

Redactor: Ramona-Mary Manea