Camera Deputaților a respins ”Codul administrativ” al UDMR

O nouă lovitură pentru Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), după respingerea legii autonomiei.

Plenul camerei Deputaților a respins, miercuri, proiectul de lege privind un așa-zis ”Cod administrativ”, care prevedea obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală în anumite situaţii.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora şi răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi regulile specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale.
Comisiile de specialitate au decis să dea raport de respingere pentru că

“Nu se justifică adoptarea unei astfel de iniţiative legislative, cu atât mai mult cu cât expunerea de motive nu conţine o fundamentare a soluţiilor legislative preconizate, iniţiatorii motivându-şi demersul pe posibila declarare a neconstituţionalităţii Codului administrativ în vigoare de către Curtea Constituţională”.

Proiectul iniţiat de 30 de parlamentari UDMR a fost adoptat tacit de Senat, iar în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, 287 de deputați au votat pentru respingerea proiectului și 21 împotrivă.

Redactor: Daniel Albu