Cale intoarsa pentru legea ANI

Chiar daca legea scaderii CAS-ului a scapat deocamdata de retransmiterea in Parlament, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu legea de modificare a incompatibilitatii alesilor locali. Actul normativ prin care se eliminau anumite cazuri de incompatibilitate, a fost trimis de catre Presedintele Traian Basescu Parlamentului, pentru a fi respins.

Legea prevedea ca primarii sau preşedinţii de CJ membri în Adunări Generale ale serviciilor de utilităţi publice sa nu mai fie incompatibli, insa Presedintele a solicitat Executivului sa respinga proiectul.

“Considerăm că adoptarea acestui act normativ nu este oportună, deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv. Mai mult, soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor”

In judetul Constanta mai multi primari au cazut in plasa legii ANI. De notorietate sunt cazurile lui Vasile Delicoti, primar la Poarta Alba, Ion Nicolin, primarul orasului Negru Voda, Tudor Nadrag, primar al Orașului Hârșova. Pe langa acestia sunt alti peste 20 de primari si viceprimari din judetul Constanta care au deţinut atât funcţia de primar, cât şi calitatea de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în Adunările Generale ale Acţionarilor în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanţa. Legea prin care s-a eliminat starea de incompatibilitate, a fost votata in 24 iunie de 215 deputati, din cei 314 prezenti.

Redactor: Sivliu Calota