Călătorie în istoria costumului popular românesc

Sfârşitul de săptămână a adus tradiţiile autentice românești la malul mării. Costume populare unice lucrate din mîinile iscusite ale meșteșugari din diverse zone ale țării au putut fi admirate la Târgul găzduit de Muzeul de Artă Populară din Constanța. === Și asta nu este tot. Însăși una dintre expozante este la rîndul său o poveste fascinantă despre ceea ce înseamnă pasiunea pentru lucrul tradițional. Are 84 de ani și nu lipsește de la niciun eveniment de unde poate transmite moștenirea culturală mai departe.

Atunci când iubești ceea faci, nu mai contează vârsta! Acesta este dictonul după care se ghidează Veturia Suciu, o vârstnică din localitatea clujeană Cojocna. A dobândit meșteșugul cusutului încă din primii ani de viață, de la mama sa și nu s-a mai putut desprinde de această pasiune nici pînă la cei 84 de ani.

În ciuda vârstei înaintate, femeia lucrează zilnic cu spor. Așa a reușit să ajungă la performanța de a termina un costum popular de botez în doar cîteva zile. O muncă migăloasă care pentru un novice durează și 2 săptămîni. Iar pentru faptul că lucrează repede și pune pasiune în ceea ce face, octuagenara primește și acum comenzi de la clienți.

La cîțiva pași de standul împodobit cu motive populare tradiționale am întîlnit o tînără care a venit tocmai din Bistrița Năsăud să își expună lucrările la tîrgul de la malul mării.

Iubește tradițiile românești și le promovează ori de câte ori i se ivește ocazia. Pe lângă veșmintele tradiționale, la stand-ul ei găsim fel de fel de accesorii, toate făcute hand-made. Suvenirurile prețioase au ajuns și la turiștii și constănțenii care au vizitat tîrgul de week-end-ul acesta.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Sorin Hulubei