Burse pentru olimpicii internaționali

Pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării Ștințifice a fost publicată o listă cu elevii olimpici internaționali a căror muncă a fost răsplătită în acest an cu medalii și premii. Acum, potrivit legislației în vigoare, ei vor beneficia de burse de merit olimpic internațional.

Ministerul Educației a publicat pe site o listă cu 114 elevi din întreaga țară care, în 2015, au obținut medalii și premii la diverse olimpiade internaționale. Aceștia vor primi burse de merit olimpic internațional. Printre cei ale căror rezultate le sunt răsplătite și de către autoritățile române se regăsesc și opt din județul Constanța. Pe lista olimpicilor constănțeni regăsim patru medaliați cu bronz la Olimpiada Internațională de Turcă din luna aprilie – Selin Asan (clasa a aIX-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică), Raul Eden Eregep (Scoala gimnazială Spectrum), Edna Ghionul Memedula (cls a VII-a la Scoala Constantin Brancuși din Medgidia) și Fatima Husein (clasa a a X-a Colegiul Național Mircea cel Bătrân), pe Paul Gerea Haidu, elev în clasa a X-a la Colegiul Mircea cel Bătrân, medaliat cu argint la Olimpiada internațională de Chimie D.I. Mendeleev și cu bronz la Olimpiada internațională de Științe a Uniunii Europene, dar și pe Mihai Theodor Iliant, un alt mircist în clasa a VIII-a medaliat cu aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru juniori. O altă bursă de merit olimpic internațional va ajunge la Irina Andrada Crăciun (clasa a XII-a Colegiul Mircea cel Bătrân) / medaliată cu argint la Olimpiada Balcanică de Geografie).

Potrivit reprezentaților Ministerului Educației, lista va ramîne deschisă deoarece, până la finalul anului, mai sunt programate și alte olimpiade internaționale.

Conform ordinului ministrului Educației din 1 iulie, noile cuantumuri ale burse de merit olimpic internațional sunt: medalia de aur sau premiul I — 1.050 lei; medalia de argint sau premiul al II-lea — 788 lei; medalia de bronz sau premiul al III-lea — 525 lei.

Redactor: Mihaela Ciorbaru