Bunul simț, pe cale de dispariție

Se pare că românii ar trebui să mai lucreze la capitolul educație. Dacă în anii trecuți, pe plajele de pe litoral nu existau suficiente coșuri de gunoi, iată că acum sunt. Din nefericire, așa-i românul: de ce să facă 2 metri și să arunce gunoaiele la coș, când poate,pur și simplu, să le lase pe plajă.

Nu mai e mult până când, dacă nu găsești umbrelă, poți să te adăpostești la umbra unui munte de ambalaje și peturi aruncate. Cu toate că plajele au fost curățate și au fost amplasate numeroase coșuri de gunoi , bunul simț al oamenilor, fie ei turiști sau localnici, lasă de dorit. Din păcate, asta este realitatea de zi cu zi.

O organizaţie non-guvernamentală din Constanţa a monitorizat opt sectoare de plajă de pe litoral. Printre cele mai frecvente deşeuri găsite, enumerăm mucuri de ţigară, cauciucuri, hârtii, sticle, seringi şi scutece. Cel mai murdar sector de plajă a fost găsit în Năvodari, iar cel mai curat la Costineşti. Aceste monitorizări reprezintă o modalitate foarte clară de a evalua starea de curăţenie a plajelor româneşti. Sezonul estival este abia la început așa că, vom vedea cum vor rămâne aceste plaje la finalul acestuia, dacă turiştii au avut bun simţ şi dacă operatorii de plajă şi-au îndeplinit condiţiile contractuale.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea