Bugetarii spun adio voucherelor de vacanţă

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu, crede că eliminarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari va duce la o blocare a turismului românesc. Ea consideră că, prin acordarea voucherelor, se crea o şansă importantă pentru relansarea turismului din România.

Mirela Matichescu, fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism critică măsura Guvernului Cioloş de eliminare a voucherelor de vacanţă pentru bugetari. În opinia ei, măsura era binevenită pentru turismul din România, care astfel se putea relansa.

‘Introducerea voucherelor de vacanță de către Guvernul Ponta crease premisele unei guri de oxigen pentru turism și mediul de afaceri din domeniu. Prin restrângerea acestei măsuri doar la domeniul privat, Guvernul Cioloș blochează, practic, relansarea turismului românesc și lovește în interesele pe termen lung ale industriei hoteliere. A declarat Mirela Matichescu.

De asemenea, Matichescu consideră că voucherele reprezentau pentru bugetarii cu venituri reduse singura posibilitate de a-şi realiza un concediu decent. Introducerea voucherelor a fost o măsură luată de Guvernul Ponta care, împreună cu scăderea TVA-ului la 9 % pentru serviciile de alimentaţie publică în industria turismului, ar fi impulsionat acest domeniu de activitate. Valoarea voucherelor urma să fie de maximum şase salarii minime brute. Conform prevederilor, ele urmau să fie emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, iar în mediul privat angajatorii aveau posibilitatea să ofere prime în locul. Ele urmau să fie suportate de angajator şi deduse la calculul impozitului pe profit.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea