Bugetarii se pot bucura de încă o zi liberă, anul acesta

După minivacanța de 1 Mai, urmează o altă minivacanță, la o lună distanță: cea de 1 iunie. Anul trecut, Guvernul a aprobat ca ziua de 1 iunie să fie zi de sărbătoare legală, iar anul acesta a hotărât ca și data de 2 iunie să fie zi liberă.

Bugetarii vor avea o nouă minivacanţă, de cinci zile, între 1 şi 5 iunie, Guvernul urmând să aprobe o Hotărâre potrivit căreia şi ziua de 2 iunie să fie liberă. Executivul va lua decizia de a da liber bugetarilor pe 2 iunie, fâcând legătura între mai multe zile libere nelucrătoare declarate prin lege. Astfel, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, este declarată sărbatoare legală. Urmează 2 iunie, iar 3 şi 4 iunie sunt sâmbătă şi duminică. Ziua de 5 iunie, luni, este o sărbătoare religioasă, declarată nelucrătoare – cea de-a doua zi de Rusalii. Parlamentul a decis, în octombrie 2016, ca 1 Iunie, Ziua Copilului, să fie zi liberă nelucrătoare, cu scopul de a îmbunătăţi relaţia dintre copiii şi părinţii din România şi de a-i determina pe părinţi să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici. Românii au 14 zile libere în 2017, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, cu două zile mai mult faţă de anul trecut, dintre care doar trei pică în weekend.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Redactor: Daniel Albu