Bronz cu prețul sănătății

Protecţia solară devine esenţială pentru a ne putea apăra pielea de arsuri sau chiar cancer cutanat atunci cand ne expunem la plaja. Problema e ca multi patimesc din cauza arsurilor si cand isi dau seama e prea tarziu deja. Nici cand vine vorba despre copiii nu sunt mai grijulii: la ora pranzului cand soarele arde cel mai puternic, plaja e plina de micuti, multi fara sepcuta sau palariuta pe cap.

Valul de caldura a cuprins si Dobrogea iar turistii de pe Litoral nu au luat seama la avertizarile meteorologilor. In miezul zilei, cand soarele ardea mai tare, plaja era plina. La orele pranzului nimeni n-ar trebui sa fie pe afara daca nu este obligat de-mprejurari.

Este momentul din zi cand radiatia ultravioleta e maxima, si nicio crema din lume nu ne fereste organismul de actiunea lor.

In zilele toride de vara , medicii spun ca trebuie sa avem o umbrela sau un cort, chiar si pe plaja pentru ca, daca soarele este foarte puternic, trebuie sa evitam expunerea la soare. Copilul, in special, nu trebuie sa stea la soare intre orele 12 – 16, perioada in care concentratia de ultraviolete este maxima. Intre aceste ore, este de preferat ca cei mici sa nu iasa deloc afara. De asemenea, ori de cite ori este la plaja – in afara acestor ore, copilul trebuie protejat cu creme speciale.

In ciuda sfaturilor medicale, la orele pranzului plaja era plina de parinti cu copii.

Loţiunile şi cremele cu factor de protecţie solară (FPS) trebuie alese în funcţie de tipul de piele pe care îl avem fiecare dintre noi. Astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare este indicat să folosească măcar în primele 4-5 zile creme cu factor de protecţie 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30. Persoanele brunete pot alege de la început o cremă cu FPS 20 sau 30. Insa cand esti in vacanta toate acestea nu mai conteaza.

Redactor: Andreea Barbu