Britanicii sunt în sărbătoare

Regina Elisabeta a II-aRegina Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra. Tatăl ei, ducele Albert de York, a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea, în decembrie 1936. Mama sa a fost Lady Elisabeta Bowes-Lion, contesă de Strathmore şi Kingborne. Împreună cu sora sa Margareta, prinţesa Elisabeta a avut parte de o educație aleasă. După ce a fost desemnată succesoare la tron, prinţesa Elisabeta a început să ia cursuri de istorie, drept şi religie, pregătindu-se, astfel, pentru viitorul său rol. De asemenea, a studiat franceza, arta şi muzica, a luat lecţii de echitaţie şi de înot. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cele două prințese au fost evacuate la Castelul Windsor din Berkshire. La 18 ani, Prinţesa Elisabeta a fost numită consilier de stat, exercitând, pentru prima dată, îndatoriri de şef de stat, în timpul absenţei Regelui.

La 20 noiembrie 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu prinţul Phillip Mountbatten, devenit în urma căsătoriei Duce de Edinburgh. Cei doi au patru copii: Prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului, Prinţesa Anne, Prinţul Andrew şi Prinţul Edward, opt nepoţi şi o strănepoată.

A devenit Regină a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de  Nord pe 6 februarie 1952, având o domnie de 60 de ani. Elisabeta a devenit cel mai longeviv șef de stat britanic, surclasându-l pe Richard Cromwell, și ar putea deveni monarhul britanic cu cea mai lungă domnie, aniversând Jubileul De Diamant  la 10 septembrie 2015, la vârsta de 89 de ani.

Redactor: Raluca Damian