Bricul Mircea, înapoi acasă

Elevii Academiei Mircea cel Bătrân din Constanța s-au întors acasă după un voiaj de 4 luni. Pe toată durata voiajului, nava școală a parcurs 10.000 de mile marine, făcând escale în 11 porturi din 9 țări europene.

Tinerii aflați la bordul Navei Școală Mircea au ajuns acasă după 4 de zile de instrucție în care au vizitat 11 porturi. Această experiență i-a maturizat, după cum o spun chiar ei. Au acumulat cunoștințe noi și au aflat despre ei lucruri pe care nu le știau până să fie nevoiți să plece pe mare.

Obiectivul principal al marșului a fost instruirea în domeniul Navigației și practicii marinărești a viitorilor ofițeri și maiștri militari de marină.

Ambasadorul Germaniei în România, care a venit la Constanța, special pentru acest eveniment, a ținut să amintească importanța relațiilor Româno-Germane.

De precizat este și faptul că, 110 cadeți germani s-au instruit la bordul navei-școală ”Mircea”, alături de cadeții români și de alți opt cadeți din Bulgaria, China, Grecia și Polonia. Nava-școală „Mircea” a plecat din portul Constanța la data de 23 mai și a făcut escale în porturile Franța, Spania, Olanda, Suedia, Finlanda , Germania, Poloni, Portugalia și Grecia.  De-a lungul anilor, „Mircea” a folosit drept material didactic pentru zeci de generații de elevi și studenți ai școlilor de marină, fiind, de altfel, singura nava folosită la voiaje internaționale de lungă durată.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea