Brazilia, a treia cea mai afectată ţară de COVID-19 din lume

Brazilia a devenit luni a treia ţară din lume în ceea ce priveşte contagierile cu temutul virus SARS-CoV-2.

Cu un bilanţ oficial de 254.220 de persoane infectate cu noul coronavirus, statul sud-american a depășit astfel Regatul Unit, care a înregistrat aproape 250.000 de îmbolnăviri. În doar 72 de ore, Brazilia a depăşit Franţa, Italia şi Spania, urcând de pe locul 6 pe locul 3 în ceea ce priveşte numărul de contaminări, după Statele Unite cu circa 1,5 milioane şi Rusia cu 290.678. Potrivit cifrelor oficiale, Brazilia a înregistrat 13.140 de noi cazuri de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore. Oamenii de ştiinţă estimează însă că dacă ar fi efectuate teste, cifrele reale ar putea fi de până la 15 ori mai mari.

În timp ce pandemia avansează în această ţară de 210 milioane de locuitori, Ministerul Sănătăţii este condus de un ocupant interimar, generalul Eduardo Pazuello, care i-a succedat vineri oncologului Nelson Teich.
Acesta din urmă şi-a dat demisia după 28 de zile din guvernul preşedintelui Jair Bolsonaro, care susţine că COVID-19 este “doar o gripă”. Când Brazilia a depășit China la numărul de decese, reacția șefului statului la afirmația unui jurnalist a fost la fel de surprinzătoare.

Nelson Teich  condamnă măsurile de izolare luate de autorităţile locale şi recomandă utilizarea hidroxiclorochinei, un medicament împotriva malariei, a cărui eficacitate împotriva noului coronavirus nu a fost demonstrată.

Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că elaborează noi directive pentru tratarea persoanelor infectate.

“Scopul este începerea tratamentului înainte ca boala să se înrăutăţească şi să fie nevoie să se recurgă la o unitate de terapie intensivă”, se arată în comunicatul ministerului, fără a specifica tipul de tratament.

Protocolul actual al Ministerului brazilian al Sănătăţii recomandă consumul de hidroxiclorochină doar în cazuri moderate sau grave.

Însuși preşedintele american, Donald Trump, a făcut cunoscut luni la Casa Albă că ia hidroxiclorochină “de o săptămână şi jumătate”, afirmând că se tratează preventiv cu acest medicament, deși nu este bolnav.

Donald Trump a precizat că doctorul său personal nu i-a recomandat medicamentul, dar i l-a cerut el medicului oficial al Casei Albe.

Preşedintele american a mai afirmat că toate testele pe care le-a efectuat până în prezent pentru COVID-19 au ieşit negative.

Liderul american a promovat în repetate rânduri hidroxiclorochina drept medicament pentru tratarea COVID-19 în ciuda precauției la care au îndemnat mereu specialiștii.

Deși au fost unele cazuri în care medicament folosit împotriva malariei s-a dovedit util în tratarea unor persoane care au contractat noul coronavirus, specialiștii au avertizat împotriva efectelor secundare, care pot fi fatale. Este vorba despre tulburări ale ritmului cardiac, ceea ce îl face util doar în măsura în care tratamentul este supravegheat de medici și este însoțit de EKG.

Acest medicament a fost deja produs, într-o primă tranșă, și în România.

Redactor: Mihaela Țânțaru