Bradul are calitati terapeutice deosebite descoperite de-a lungul timpului

S-a constatat ca, persoanele care au probleme usoare de respiratie, daca pe langa cura de aer de mare, fac si inhalatii cu uleiul volatil de brad, isi imbunatatesc considerabil sanatatea.
In scop terapeutic, de la brad se folosesc mugurii, rasina si cetina.
Preparatele din muguri, cetina si rasina de brad au efecte benefice nu numai in bolile respiratorii ci si in bolile digestive, parazitoze, lipsa poftei de mancare, in afectiunile renale, localizate la rinichi sau la vezica urinara, in bolile de nervi.
Infuzia din muguri se obtine turnand o cana de apa clocotita peste doua linguri de muguri. Se lasa la infuzat 10, 15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere de albine si se beau doua, trei ceaiuri pe zi, dupa mesele principale, in cure de trei, patru saptamani. Infuzia se recomanda in bolile respiratorii si nervoase, renale si digestive.
In plus, infuzia din muguri de brad poate fi folosita in inhalatii, de cinci, zece minute, pentru activarea circulatiei sangelui spre cap si pentru redarea tonusului la tenurile palide, obosite, fara culoare. Dupa inhalatie, capul se tine acoperit timp de o jumatate de ora si nu se mai iese din casa pana a doua zi.
Tinctura din muguri se poate prepara, foarte simplu, acasa. Se pun intr-un borcan 15 linguri de muguri de brad tocati marunt, se adauga doua linguri rasina de brad si 200 ml alcool alimentar, tuica de casa sau vodca, se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de zece zile.
Se strecoara si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Tinctura, cate o lingurita diluata in putina apa, de trei ori pe zi, in cure de 10, 12 zile, are efecte antiinfectioase si antiinflamatoare in gastroenterite, vome si alte afectiuni digestive.
Decoctul din cetina de brad are efecte deosebite in boli reumatismale, intarirea sistemului nervos, in oboseala fizica si psihica, gripa, raceli si tonifierea generala a organismului. Decoctul se obtine fierband, timp de 10, 15 minute, un kg de cetina de brad in trei litri de apa, apoi lichidul se toarna in apa de baie.

Apa din cada nu trebuie sa treaca de talie cand se sta sezut si baia nu trebuie sa dureze mai mult de 15, 20 de minute.
Pentru tratarea faringitei si amigdalitei va puteti administra sublingual, zilnic, 20, 30 de grame de rasina de brad.

Alaturi de briza marii, este un remediu excelent pentru ca dumneavoastra sa fiti sanatosi.