Bombă epidemiologică: românii întorși acasă s-au îmbulzit în vamă

Weekend de pomină la granițele din vestul țării. Odată cu încetarea stării de urgență, atât în România, cât și în alte țări europene, zeci de mii de români s-au îndreptat spre casă.

Astfel, în acest weekend, mai bine de 40 de mii de persoane au trecut prin punctul de trecere a Frontierei Nădlac 1. Nervii oamenilor au fost întinși la maxim, din cauza timpului mare de așteptare.

Muncitori, mame cu copii în brațe, dar și bătrâni au așteptat la cozi interminabile chiar mai bine de 8 ore ca să poată intra în țară. Au fost montate garduri despărțitoare, în timp ce oamenii stăteau îmbulziți. Astfel, după două zile de blocaj, traficul în vama Nădlac 1 a început să se reducă abia duminică seara.

În vamă s-a făcut triajul epidemiologic, iar acest lucru a durat destul de mult, din cauza numărului mare de oameni, iar mulți dintre ei și-au pierdut răbdarea. Au coborât din mașini și au făcut scandal, ca să fie lăsați să treacă mai repede. Nu au mai ținut cont nici de regulile de distanțare și nici nu au purtat măști.

De precizat că mulți dintre ei au ajuns până la frontieră cu autocare sau alte mijloace de transport, însă, la vamă, au fost nevoiți să continue drumul pe cont propriu. Oamenii s-au declarat nemulțumiți de faptul că autoritățile române nu au gestionat corespunzător această situație.

După cum se poate vedea în imagini, zilele acestea, Vama Nădlac a fost un adevărat pericol de infectare cu coronavirus. Pentru fluidizarea traficului, autorităţile au renunţat la controlul epidemiologic şi au deschis alte două puncte de trecere a frontierei, Nădlac II şi Vama Borş din judeţul Bihor. De asemenea, conform noilor reguli, cei care se întorc în țară nu mai stau în carantină instituționalizată, ci în izolare la domiciliu.

Ei rămân într-o bază de date a autorităților, iar odată ajunși în localitățile de domiciliu, reprezentanți ai DSP și poliția ar trebui să-i verifice dacă respectă măsurile care se impun.

Redactor: Daniel Albu