Boboteaza și Sfântul Ioan, sărbători creștine

Creştinii ortodocşi sărbatoresc, în fiecare an, pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza, iar a doua zi, pe 7 ianuarie, pe slăvitul  prooroc Ioan, Botezătorul Domnului, cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc în apele Iordanului.

Sărbătoarea Botezului Domnului se mai numeşte şi „Epifanie”, care înseamnă „Arătare”, fiind ziua în care s-a arătat în lume Dumnezeu, Sfânta Treime: Tatăl a grăit din ceruri, Fiul era în apă şi se boteza, iar Duhul Sfânt a pogorât asupra Lui.

Tocmai de aceea, de Bobotează se face Sfinţirea cea mare a apei, iar preotul, alături de credincioşi, se roagă lui Dumnezeu să trimită pe Duhul Său Cel Sfânt să sfinţească apa, precum a sfinţit apa Iordanului în ziua Botezului Domnului.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia şi a Elisabetei, mama sa fiind descendentă a lui Aaron. Naşterea proroocului Ioan a avut loc cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus, fiind vestit de către îngerul Gavril.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în timpul domniei Cezarului Tiberiu, în condiţiile în care, omul căzut în păcat nu mai dorea să se afirme decât pe sine.

Din Evanghelia după Marcu, aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul era îmbrăcat în haină din păr de cămilă ceea ce semnifica chemarea evreilor şi a păgânilor la Hristos, și era încins cu o curea de piele, fapt care simboliza omorârea patimilor. Se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică, însemnând că albinele şi lăcustele erau considerate a fi curate în Vechiul Testament.

Redactor: Sondra Sandu