Boboteaza la români, plină de tradiții

Tradiția spune ca înainte de Bobotează credincioşii să ţină post aspru pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Botezul lui Iisus Hristos. Atunci, oamenii şi gospodăriile se purifică prin stropirea cu apă sfinţită, iar preotul umblă din casă în casă pentru a sfinţi locuinţele oamenilor, stropind încăperile cu apă sfinţită cu ajutorul unui mănunchi de busuioc. Totuși, mai mulți credincioși nu au putut aștepta până mâine și au luat chiar astăzi sticle cu apă sfințită.

De această sărbătoare sunt legate și unele superstiții. De exemplu, în cazul în care arunci gunoiul afară din casă imediat după ce a plecat preotul înseamnă că ai alungat tot răul din locuinţă.

Cele mai multe tradiţii vizează însă fetele nemăritate. În ziua de dinaintea Bobotezei, acestea  postesc ca să aibă parte de soţi buni şi cuminţi. Cele care vor să işi afle ursitul, îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi pun busuioc sub pernă. În popor se spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an.

Obiceiul specific zilei de Bobozează este colindatul. Fie grupuri de băieţi care înconjoară casele și grajdurile sătenilor sunând din clopoţei, fie un alt obicei practicat de feciorii satului care umblă întreaga noapte de Ajun pe la casele sătenilor ce au fete de măritat şi le fac urări de sănătate şi belşug, stropindu-le cu apă sfinţită.

Reporter: Sorin Hulubei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.