BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis astazi să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,5% la 4,25%, în linie cu aşteptările analiştilor. Aceasta este cea de-a treia ajustare a dobânzii de politică monetară din acest an. În luna august, BNR şi-a făcut curaj şi a decis creşterea pasului de scădere a ratei dobânzii de politică monetară până la o jumătate de punct procentual. Rata de referinţă a coborât astfel atunci la 4,5%, mai jos decât estimaseră cei mai mulţi analişti. La începutul lunii iulie BNR ajustase dobânda-cheie cu 0,25%, până la 5%, iniţiind un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, după o pauză de mai mult de un an.

Dobânda de politică monetară, care influenţează indirect costul creditelor acordate de bănci în economie, ar putea să fie ajustată până la sfârşitul anului la 4%, potrivit estimărilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

BNR a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Scăderea inflaţiei înlesneşte politica de relaxare a băncii centrale. Indicele preţurilor de consum a scăzut în luna august cu 0,2% în august, comparativ cu iulie 2013, la 3,67%, conform datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică, în special datorită scăderii preţului produselor alimentare (-0,8%).