BNR lansează monede tematice

Banca Națională a României lansează luni, 7 ianuarie 2019 în circuitul numismatic un set de trei monede: din aur, argint și tombac cuprat, o altă monedă din argint și una din alamă. Toate acestea se vor lansa pentru colecționare și sunt dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Conform unui comunicat al BNR, aversul fiecărei monede redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, inscripţia în arc de cerc ‘România’, valoarea nominală, stema României şi anul de emisiune ‘2019’. Moneda din aur va avea valoarea de 100 de lei, iar cea din argint de 10 lei. În cazul monedei din tombac cuprat, valoarea nominală va fi de 10 lei iar moneda de alamă va avea valoarea de 50 de bani.

Reversul comun al tuturor monedelor prezintă o compoziţie care conţine logo-ul şi inscripţia circulară a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Tirajul este de 250 de seturi de trei monede din aur, argint şi tombac cuprat, 250 monede din argint și 5.000 din alamă. Preţurile de vânzare sunt: 1.965 lei, fără TVA, pentru setul de trei monede, 325 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, și 10 lei, fără TVA, pentru moneda din alamă. Toate acestea au putere circulatorie doar pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic al monedelor, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Redactor: Sondra Sandu