„Blue Monday”

Luna ianuarie conţine ziua cea mai deprimantă din anul care tocmai a început. Dacă astăzi vă simțiți triști, deprimați sau fără energie, să știți că aveți o scuză serioasă. Fenomenul a fost supranumit „Blue Monday” sau lunea albastră de către consilierii în lifestyle din Marea Britanie.

În această zi se spune că vine peste tine o avalanșă de influențe depresive. Este vorba despre angajamentele luate de Anul Nou și neîndeplinite încă, dietele la care s-a renunțat, contul gol din bancă, vremea mohorâtă, nopțile lungi și distanța mare până la următoarea vacanță.

Această teorie a apărut în 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.  Un studiu făcut în Marea Britanie arată că aproape o treime din locuitori se simt singuri în această perioadă și că organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool şi de carne din luna decembrie.

Există, însă, și remedii. Specialiștii recomandă expunerea cât mai mult la lumină naturală, întâlnirile cu prietenii și familia, plimbări și exerciții fizice, mâncărurile sănătoase și evitarea expunerii la frig.

De asemenea, un alt remediu ar fi să scoatem pur şi simplu ziua din calendar așa cum au făcut americanii cu etajul 13 şi  să începem săptămâna cu ziua de marţi, care oricum e mai optimistă, nu sunt decât 3 ceasuri rele.

Redactor: Oana Jărloianu