Blocaj în sănătate?

Un medic face, în medie, gărzi de 33 de ore. Ore care nu sunt plătite corespunzător. Ca reacție a discuțiilor purtate în urmă cu doar câteva zile, Ministerul Sănătății spune că de la 1 august lucrurile se vor schimba. Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale.

Până luni, 25 iulie, în jurul ore 13, nu mai puțin de 1553 de medici din toată țara au semnat o petiție online prin care își cer drepturile pentru gărzile suplimentare. Cadrele medicale vor să nu lucreze mai mult de 24 de ore în continuu, dar și concediu de odihnă proporțional cu numărul de gărzi efectuate suplimentar.

Exodul absolvenţilor de medicină a generat o lipsă de personal acută în spitalele din România, lucru care se resimte în special la schimburile de gardă. Astfel, medicii au ajuns să lucreze şi 36 de ore în continuu fără pauză, se arată în studiul într-un studiu. Scăderea calității serviciilor medicale scade și din cauza oboselii crunte acumulate în cadrul unei zile și jumătate cât medicul este de gardă.

“Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe aceasta temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de munca încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016 aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme.”

Mai sunt doar câteva zile până când va intra în vigoare noul sistem de plată pentru medici. Până atunci, Ministerul Sănătăţii lucrează în regim accelerat la aceste modificări. După ce vor fi incluse toate cererile și recomandările pentru noua formă a noii ordonanțe, documentul va fi trimis conform legii spre consultare către toate sindicatele, iar formă agreată va fi afişată în transparenţă decizională.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea