Bitdefender ofera solutii impotriva DNS Changer

Bitdefender anunta disponibilitatea solutiei gratuite DNS Changer Detector, care elimina efectele familiei de virusi DNS Changer, efecte ce ar putea lasa fara internet sute de mii de calculatoare din intreaga lume, pe 9 iulie.

Troianul DNS Changer directioneaza calculatoarele infectate catre website-uri false, care au fost create special de infractori cibernetici, in scopul unor escrocherii, prin modificarea setarilor DNS ale calculatoarelor pe care se instaleaza. (DNS – Domain Name System – este un sistem de distribuire a numelor pentru calculatoarele conectate intr-o retea).

Pentru a verifica daca un calculator a fost infectat cu acest virus si pentru a reface sistemul descarcati si rulati pe calculator DNS Changer Detector, cautand pe internet programul, disponibil in mod gratuit. Daca instrumentul raporteaza ca sistemul este curat, nu exista niciun motiv de ingrijorare. Daca, insa, arata semne de intruziune v-a trebui sa descarcati un program de eliminare a acestui virus sau versiunea trial de antivirus oferita de Bitdefender.

In noiembrie anul trecut, initiatorii atacului au fost arestati de FBI, iar controlul asupra serverelor a fost preluat de catre autoritati. In conditiile in care modificarile in sistemul DNS au un impact foarte mare asupra conectarii calculatoarelor la internet, FBI a substituit serverele periculoase cu unele valide pentru a nu intrerupe automat legaturile la internet a sute de mii de calculatoare infectate. Totul se va incheia insa pe 9 iulie cand autoritatile vor scoate din circuit serverele substitut, iar acest lucru va face aproape imposibil accesul la internet al utilizatorilor obistnuiti ale caror setari DNS au fost afectate de virus.