Biserica de la Techirghiol, îndrăgită de fostul suveran

România îşi plânge regele, iar oamenii rememorează clipele petrecute alături de Majestatea Sa. Locuitorii din Techirghiol și-l amintesc și ei cu drag pe fostul suveran iar Bisericuța de lemn din orașul lor a avut o insemnatatea aparte pentru Rege. Lacasul de cult stă mărturie a vremurilor în care familia regala isi petrecea chiar aici, in localitatea de la malul marii, vacantele de vara.

Pe Regele Mihai l-au legat numeroase amintiri de județul Constanţa. Despre bisericuţa de lemn aflată în curtea Mănăstirii din Techirghiol se spune că a avut o însemnătate aparte pentru fostul severan. În acest loc, pe vremea copilăriei sale, regele se ruga, alaturi de mama sa, Elena. Lăcașul are o istorie zbuciumată; până să ajungă la Techirghiol, a fost mutat de trei ori.

Biserica a fost strămutată la Techirghiol, în anul 1951,  pentru a servi unei mănăstiri de măicuțe și a fost amplasată într-un loc în care funcționa un sanatoriu preoțesc. Lăcașul a fost resfințit la 15 august 1951, când a primit și hramul “Adormirea Maicii Domnului. În 1999 regele și-a petrecut sărbătorile pascale la mănăstirea din Techirghiol iar în 2011 autoritățile locale au decis să îi acorde Majestății Sale, titlul de cetățean de onoare.

Distincția i-a fost înmânată fostului suveran la palatul Elisabeta, ocazie cu care regele a semnat și în cartea de onoare a orașului Techirghiol.

Pictura bisericii a fost realizată în mai multe etape, de către diverși meșteri din zona Mureșului. Ușile împărătești au fost realizate în anul 1730. În prezent, Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Redactor: Oana Jărloianu