Bilanțul minivacanței de Rusalii

În minivacanța de Rusalii, 130.000 de turiști au cheltuit în jur de 7,5 milioane de euro, potrivit eprezentanților Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Dintre cei 130.000,  50.000 s-au aflat pe litoral unde, spre deosebire de minivacanța de 1 mai, de această dată, unii dintre ei s-au bucurat și de o binemeritată baie în mare.

În ciuda faptului că marea majoritate a românilor sunt nemulțumiți de salarii și de nivelul de trai, iată că, atunci când vine vorba de distracție, nu se dau în lături. Nu o spunem noi, o spun cifrele din bilanțul minivacanței de Rusalii.  Peste 130.000 de turiști, dintre care 50.000 pe litoral și 45.000 în pensiuni din întreaga țară, au cheltuit, în această minivacanță, aproximativ 7,5 milioane de euro.  Acesta este rezultatul unui studiu al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), realizat pe baza datelor furnizate de către structurile de cazare.

Anul acesta, românii s-au bucurat de cinci zile de vacanţa datorită sărbătorii de Rusalii, care a venit în continuarea weekend-ului şi a Zilei Copilului. Cu toate acestea, sejurul mediu în această perioadă a fost de numai trei zile. În această perioadă, mai mult de 130.000 de români au profitat de zilele frumoase şi au achiziţionat pachete turistice atât pe litoral, cât şi în staţiunile montane sau balneare.

Sărbătoarea Rusaliilor a reprezentat, de fapt, adevărata deschidere a sezonului estival pe litoral. În această minivacanţa au sosit la mare turiști dornici să se bucure de apă și soare, spre deosebire de minivacanța de 1 Mai, când cei mai mulți români au ajuns la mare pentru distracția nocturnă. Chiar dacă temperaturile n-au fost exagerat de ridicate, turiştii au putut să facă plaja şi să se relaxeze la malul mării. Aceștia au cheltuit în stațiunile de pe litoral aproximativ 3 milioane de euro.

”Cele mai aglomerate au fost structurile e cazare din nordul litoralului – Mamaia și Năvodari, dar foarte mulți turiști au ajuns și în Vama Veche. Dacă în stațiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter și Neptun) au sosit mai mult familii cu copii, în cele din nord şi în Vama Veche au venit în general tineri, atrași de distracție şi petreceri”, se arată într-un comunicat al Federației Patronatelor din Turism.

Românii care şi-au dorit să petreacă în natura s-au orientat spre Delta Dunării. Este vorba despre 1.500 de persoane, în special pescari pasionați și turiști dornici de inedit. Din calculele federației, în Deltă s-au cheltuit în această perioadă aproximativ 200.000 de euro.

Redactor: Daniel Albu