Bilanț negru pe șosele din România!

Aproape 500 de persoane, șoferi și pietoni, și-au pierdut viața, anul trecut,  în urma unui accident de circulație produs pe fondul vitezei excesive. În plus, la sase luni de la plafonarea tarifelor RCA, numarul de accidente rutiere grave din Romania este in continuare unul ingrijorator, spun asiguratorii, care trag un semnal de alarmă.

447 de oameni, printre care și copii, au murit, iar 1.790 au fost grav răniți într-un accident de circulație, potrivit unei statistici prezentate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Bilanțul tragediilor este realizat pentru perioada anului trecut, pe șoselele din țara noastră, însă specialiștii spun că fenomenul îngrijorător atinge cote alarmante și în 2017. Primele patru luni ale anului au fost marcate de cel putin 16 de accidente foarte grave, soldate cu 16 de persoane decedate și peste 60 de raniti. Una dintre principalele cauze o reprezintă viteza neregulamentară, fie neadaptată la condițiile de carosabil, fie ca urmare a unui act de teribilism. În plus, un alt fenomen extrem de periculos este conturat de către reprezentanții firmelor de asigurări, care spun că, dupa sase luni de la plafonarea tarifelor RCA, numarul de accidente rutiere grave din Romania este in continuare în creștere. ” Siguranta rutiera este la acelasi nivel scazut, iar Romania este in continuare in topul tarilor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de persoane decedate in accidente rutiere.
Pornind de la statisticile oficiale […] una dintre solutii identificate de industria de asigurari pentru stabilizarea pietei RCA este adoptarea masurilor care sa conduca la cresterea sigurantei rutiere in Romania. Cu toate acestea, prevederile Ordonantei de Urgenta 54/2016 privind asigurarea RCA nu incurajeaza comportamentul responsabil in trafic al soferilor, deoarece schimbarea sistemului bonus/malus a facut ca diferenta dintre pretul politei RCA pentru un client cu o conduita buna si unul cu daune (strict din aplicarea sistemului bonus/malus) sa nu fie mai mare de 15%.` explică, într-un comunicat de presă,  cei de la Uniunea asiguratorilor (UNSAR). Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cea mai mare frecventa medie a daunei este inregistrata la nivelul camioanelor detinute de persoane juridice: unul din sase camioane produce in fiecare an un accident. In plus, incalcarile prevederilor legale de catre unele companii de transport din Romania conduc constant la tragedii, atat pe sosele din tara, cat si din afara granitelor. De la nerespectarea timpilor de odihna, la viteza excesiva sau nerespectarea termenelor de realizare a inspectiilor tehnice periodice, practicile de acest fel aduc prejudicii majore intregii societati, punand in pericol vietile propriilor soferi si ale celorlalti participanti la trafic. În săptămâna 8 – 14 mai 2017, se va desfăşura Săptămâna Mondială a Siguranţei Rutiere, care este dedicată combaterii excesului de viteză şi măsurilor ce se pot lua pentru a controla acest fenomen şi a diminua consecinţele grave ale acestuia.

Redactor: Andreea Barbu