„Big Brother” la examinările auto

Big Brother-ul de la premise veghează asupra fraudării examenului de condus. Sau cel puțin asta și-au dorit guvernanții. Cum va fi implementată noua măsură și ce spun cei vizați de aceasta? Aflăm chiar acum.

După ce, în ultimii ani, proba teoretică de la examenul de permis  a fost monitorizată video, de la începutul lunii iulie,  un nou sistem va fi pus în practică. Examenul pentru obținerea permisului auto va fi supervizat integral. Camere de luat vederi vor fi montate în autoturismele şcolilor de şoferi, iar sistemele tehnice de monitorizare vor fi asigurate de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Pentru început, sistemul de înregistrare va fi operaţional la nivelul municipiului Bucureşti şi județului Ilfov, urmând ca în zilele următoare să fie implementat, etapizat, și la nivelul celorlalte judeţe, spun cei de la Ministerul Afacerilor Interne.

Instructorii auto însă, nu privesc cu ochi buni noile modificări. Aceste camere nu ar face decât să timoreze cursanții.

Nu se va înregistra, în schimb, proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A. Chiar şi așa, mai rămân de rezolvat alte probleme pentru a asigura o durată cât mai mică de aşteptare a candidaţilor la programarea probei practice. Una dintre acestea ar fi deficitul de personal, în condiţiile în care numărul candidaţilor creşte, de la an la an. Potrivit autorităților, faţă de primul trimestru al anului 2016, există o creştere de 17 la sută în ceea ce priveşte numărul candidaţilor examinaţi la proba practică. Această măsură nu face decât să înlăture suspiciunile şi să asigure o transparenţă cât mai mare, în condiţiile în care obţinerea permisului de conducere este un subiect tot mai discutat.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea