Bicicleta, un mod de deplasare ieftin și sănătos

Piața autohtonă de biciclete a ajuns, anul trecut, la o cifră de vânzări de-a dreptul impresionantă: 60 milioane de euro. Vânzările ar putea crește considerabil dacă ar exista o infrastructură care să încurajeze acest mijloc de transport ieftin și sănătos.

Primăvara își face apariția, temperaturile cresc, iar tot mai mulți români petrec timp în aer liber. Una dintre cele mai îndrăgite activități, de care se bucură atât adulții cât și copiii, este mersul pe bicicletă. Acest trend a început să prindă tot mai mult contur şi în România, nu doar în sens de agrement, ci în sensul unui mijloc de transport folosit în detrimentul maşinii.Anul trecut, românii au cheltuit 60 milioane de euro pentru achiziționarea de biciclete.

Iulian Ghișoiu, manager al unui magazine de biciclete, susține că  în România se cheltuiește în medie ,pentru o bicicletă de copii, în jur de 500 de lei, iar pentru o bicicletă pentru adulți 800 lei. Prin comparație, un neamț cheltuiește de 5-6 ori mai mult pentru biciclete.

“Bicicleta este cea mai ieftină modalitate de transport, pentru care nu plătim taxe, nu există costuri de parcare, nu avem nevoie de permis pentru a o conduce, iar taxele de service sunt foarte reduse. Mersul cu bicicletă este cea mai sănătoasă, relaxantă și accesibilă metodă de deplasare. “, explică Iulian Ghișoiu.

În România se produc anual 900.000 de biciclete. Dacă la capitolul producţie țara noastră se află printre fruntaşii Europei, în materie de vânzari anuale, se vând de 10 ori mai puţine biciclete decât în Germania, respectiv 400.000 de biciclete, cifră care reprezintă doar 2% din totalul de biciclete vândute la nivel european.

“Autoritățile ar putea ajuta la creșterea gradului de sănătate în rândul populației prin investițiile în piste pentru biciclete. Vânzările de biciclete ar crește foarte mult, însă din păcate din cauza infrastructurii precare  sunt descurajate persoanele care ar fi dornice să adopte acest stil de viaţă sănătos”, mai  precizează managerul magazinului de biciclete.

Redactor: Isabela Boantă