Biblioteca franceză de la Mangalia

Imediat după Revoluţia din 1989, când în ţară se declanşase valul de simpatie occidental, iar “ajutoarele” din afară curgeau în fiecare oraş din România, o tânără din Mangalia, Luminiţa Dumitrescu, a fost întrebată, de către prietenii fracezi, ce şi-ar dori cel mai mult să îi fie trimis de acolo – încălţăminte, îmbrăcaminte, hrană… Tânăra le-a spus ca nu vrea altceva decât să fie “îngropată” în cărţi…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pC0_QTJdzOU[/youtube]

Aşa a început saga celei mai bogate biblioteci franceze din România. Luminiţa Dumitrescu, care, din 1992, este bibliotecar al instituţiei de cultură, îşi aminteşte primele luni de când volumele au început să curgă către Mangalia, cele mai multe provenind din Charleville-Mezieres, oraşul natal al lui Rimbaud.

Cum numărul de cărţi depăşise orice aşteptări, la iniţiativa lui Jean Pierre Marcoux, preşedintele Asociaţiei „Tourisme et Loisirs“ Ardennes din Charleville Mezieres şi cu sprijinul primăriei de atunci, a fost înfiinţată Biblioteca Arthur Rimbaud.

Directorul Complexului Cultural Callatis, Tatiana Odobescu, spune că, de-a lungul timpului, biblioteca franceză din Mangalia, unică în România la ora actuală, a constituit nucleul unor evenimente care au contribuit la strângerea relaţiilor româno-franceze.

Unul dintre fidelii bibliotecii, un francez ce locuieşte la Mangalia, spune că instituţia reprezintă, pentru cei ca el, centrul ultimelor ştiri şi informaţii ce au loc în oraş.

Redactor: Mihaela Marin-Dubei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *