Bem plastic?

Este posibil să fim otrăviți cu bună știință? Interesele financiare mari au întâietate în detrimentul sănătății populației? Nu de puține ori medicii au atras atenția asupra pericolelor ascunse în diverse produse regăsite pe rafturi. Iată că noi studii, efectuate de cercetătorii americani, demonstrează că nici apa, indispensabilă vieții, nu mai este sigură și ne poate îmbolnăvi.

Un studiu american publicat miercuri a relevat prezența aproape sistematică a microparticulelor din plastic în apa potabilă. Au fost prelevate 159 de mostre de la robinete din 14 țări, printre care:  Uganda, India, Indonezia, Beirut, Ecuador, Statele Unite, dar și state din Europa.

Cercetările au fost efectuate, la începutul acestui an, de către o echipă de oameni de știință, într-un laborator de la Universitatea din Minnesota și au demonstrat că ”83% dintre probe conțin particule de plastic”.

Numărul de microplastice identificate într-un litru de apă a variat de la 0 la 57, cu o medie de peste 4 pe litru, iar mărimea lor a fost între 0,1 și 5 milimetri. Autorii studiului au ajuns la concluzia că o persoană care bea peste 2 litru de apă zilnic, ar putea ingera între 3 și 4.000 de microparticule în fiecare an.

Îmbucurător pentru europeni este faptul că aici se găsește cea mai scăzută densitate a plasticului; cea mai mare a fost identificată în America de Nord.

Oamenii de știință vor să continue cercetările, întrucât sunt încă puțin cunoscute efectele acestor microparticule de plastic asupra sănătății. Se presupune că ele ar contribui la răspândirea substanțelor chimice și a bacteriilor.

“Aceste particule de plastic (prezente în apa de băut) se adaugă materialelor plastice potențial consumate din alte produse precum sarea de mare, berea sau fructele de mare”, au subliniat autorii studiului intitulat “Invizibil: plasticul din interiorul nostru”.

Redactor: Ramona Caba