Becurile cu incandescenţă vor dispărea de pe piaţă (VIDEO)

Asta pentru că, de pe 1 septembrie a intrat în vigoare directiva ce prevede retragerea acestora pe teritoriul Uniunii Europene, o măsură menită să conducă la economisirea energiei.

Această dată încheie perioada tranzitorie începută în luna septembrie 2009, când au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenţă cu o putere de peste 100 de waţi. În anii 2010 şi 2011 au fost retrase şi cele de peste 75 şi respectiv 60 de waţi.
De asemenea, mai pot fi înlocuite cu becuri halogene care consumă cu 25-50% mai puţin decât acestea din urmă.
Românii au cumpărat mai multe becuri cu incandescenţă în ultima perioadă. În plus, astfel de becuri se găsesc în continuare în pieţe, chiar dacă vânzarea lor este ilegală.

Oamenii spun că dacă această idee de economisere a energei este una bună.

Lămpile moderne se prefigurează a fi succesoarele naturale ale celor cu incandescenţă – acestea consumă cu până la 70% mai puţină  energie decât cele tradiţionale. Obstacolul ar fi unul singur : preţul foarte ridicat. Mai exact vorbim de o sumă cuprinsă între 15 şi 25 de euro, în comparaţie cu un euro cât costă un bec tradiţional. Odată cu înlocuirea acestora din urmă, Comisia Europeană estimează că fiecare cămin va economisi în medie 50 de euro pe an. Va exista şi un impact favorabil:  reducerea cantităţii de reziduuri şi scăderea şi emisiile de dioxid de carbon.

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: Viorel Cotleț